TOLLPIHE KABÁT

Melegen tart, könnyű és természetes, szellőző anyag, de vajon milyen áron?

Először is fontos tudnunk, hogy a pihe, az a fedőtollak alatt, közvetlenül a bőrfelületen található. Kacsa-, és libatollal töltik a kabátokat, párnákat, dunyhákat…Legfőképp a madarak mellkasán lévő pihéket használják, mert ez a legpuhább. 

Könnyű belegondolni, hogy egy ilyen érzékeny területen mennyire fájhat, ahogy egyenként tépik ki a tollakat. Néha a bőrük is feltépődik, amit az ott dolgozók simán, hagyományos tűvel, természetesen fájdalomcsillapítás nélkül!!! összevarnak.

Amikor az állatok 10 hetesek, akkor már használható a tolluk, szóval ekkor kezdődik számukra ez a kegyetlen folyamat, amelyet 6 hetente megismételnek – mert eddigre kinő kellő mértékben a tolluk – amíg végül eléggé felhízlalták őket ahhoz, hogy levágják.

A jó hír az, hogy szuperebbnél szuperebb megoldások vannak, ha védeni akarod az állatokat és te is úgy gondolod, hogy a kacsatoll a kacsát kell hogy melegen tartsa!

Természetesen környezetünket is kíméljük, ha más, vegán alternatívát választunk.

Íme az alternatívák:

1. POLARTEC

Ez az anyag a polyesternek és a nylonnak egy olyan tudományosan kifejlesztett változata, amely teljes mértékben újrahasznosítható, illetve lebomló.

2. PRIMALOFT

Elsődlegesen az Amerikai Hadseregnek fejlesztették. Ez egy mikroszálas anyag, mely felépítésében hasonlít a hajra, kis “légbuborékok” vannak benne, melyek összegyűjtik és benntartják a test melegét, a hideget pedig nem engedik át. Szóval nagyon jó hőszigetelő anyagok. Már létezik a PrimaLoft Bio anyag, mely ennek a 100%-ban újrahasznosított és lebomló alternatívája. Nagyon közkedvelt és kényelmes viselet kültéri sportoláshoz.

A North Face és az Adidas kínálatában találhatunk sok ilyen anyagból készült terméket.

3. PLUMTECH

Ezt az anyagot a Save The Duck nevű cég használja. Ez egy szintetikus alternatívája a tollnak, mely tökéletesen hőszigetel, nagyon könnyű, jól szellőzik és nem utolsó sorban mosógépben mosható. Én ezt választottam téli kabátnak, évek óta hordom és imádom.

4. FLWRDWN – VADVIRÁG

A Pangaia cég fantasztikus alternatívát kínál. Kabátai külseje újrahasznosított pet palackokból készül, míg belül egy vadvirágokból készült vattaszerű anyaggal van kitömve. Minden Pangaia termék vásárlásakor hozzájárulsz ahhoz, hogy kevesebb műanyag szemét legyen az óceánokban.

5. THINSULATE

Ez is egy szintetikus, mikroszálas anyag, mely rendkívül jó hőszigetelő. Jól szellőzik, ellenáll a nedvességnek, és mosható mosógépben. A mikroszálaknak köszönhetően, kisebb helyen több levegőmolekulát képes magában tartani, ezáltal jobban szigetel a tollnál! Azt tartják, hogy ez a matéria minden időjárásnak ellenáll, szóval kitűnő viselet, ha esetleg az Északi Sarkvidékre készülsz megmenteni a jegesmedvéket. 🙂 A Spyder és a Rossignol használ ilyen anyagot.

6. ASPEN AEROGELS

Először a 80-as években fejlesztették ki, majd 2007-ben a NASA továbbfejlesztette, hogy legyen ami védi a műszereket a Marsautón (ezt így hívják, utánanéztem). Manapság már az űrhajós ruhán felül használják futócipőhöz, hálózsákokhoz és sínadrágokhoz. A The North Face márka használja.

7. BAMBUSZ

Ezek tulajdonképpen bambuszrostok. Környezetbarát megoldás. Ágyneműk töltésére használják leginkább. Természetes módon antibakteriális, hypoallergén, szagsemlegesítő hatású, és jól szellőzik. A poratkák is elkerülik! Ha párna, paplan vásárlás előtt állsz, mindenképp ilyet válassz!

8. KAPOKFA (gyapot)

A fa gyümölcse magokat tartalmaz, ezeket a magokat pedig egy puha vattaszerű rost veszi körül. Ez a rost taszítja a vizet, jó hőszigetelő és rendkívül könnyű anyag. Teljes mértékben természetes anyag, tehát 100%-ban lebomló.

Láthatod, számtalan jó megoldást kínálnak akár természeteset, akár szintetikusat keresel.

Forrás: