ZERO WASTE FASHION

A divatiparban rengeteg felesleges anyag marad (15-20%) a szabás után, ami szintén megterheli a Földet. Így amellett, hogy környezetbarát anyagokat használsz és próbálsz növényi eredetű természetes anyagokból készült ruhákat/kiegészítőket vásárolni, tehetsz még valamit! létezik a zero waste irányvonal a divatban is. Itt maradék, illetve anyaghulladék nélkül, úgy nevezett zero waste technikával szabják ki és készítik el a ruhákat. Illetve, ha marad anyag, azt felhasználják máshoz, pl haj/fejpánt, ékszer, stb…

Van egy másik része is a zero waste divatnak, ami használat után lép életbe, ennek legegyszerűbb módja a továbbadás/továbbértékesítés, a second-hand boltok, illetve az újrahasznosítás. Szerencsére már erre is több lehetőségünk van, pl a HM boltokba be lehet vinni a régi ruhaneműket, nem csak azt amit náluk vásároltál!

Visszatérve a zero waste szabásra, ez nem egy új találmány. Az ősi tradicionális népi öltözetben ez már több kultúrában jelen volt. Így az indiai Sari, azaz szári, a japán Kimono, illetve az ókori görög és római tunika, a Chiton.

Én nagyon kedvelem a berlini Farrah Floyd márka ruháit. Kizárólag környezetbarát tanúsítvánnyal ellátott anyagokkal dolgozik, és a saját maga által kifejlesztett zero waste technikával szab, minek eredményeképp nincs kukában landoló textíl.

Magyarországon maradva, a Printa márka ruháit (és dekor darabjait) említeném, neki is vannak zero waste szabású ruhái, és ezek is természetesen környezetbarát anyagokból készülnek.

Élj tudatosan!