Merjek venni műbőr cipőt?

Sokan félnek tőle hogy nem szellőzik, de amit ezzel a cimkével látnak el az azt jelenti, hogy környezettudatos módon előállított kevertszálas anyag, általában PU (poliuretán és pamut).

Sokan félnek tőle hogy nem szellőzik, de amit ezzel a cimkével látnak el az azt jelenti, hogy környezettudatos módon előállított kevertszálas anyag, általában PU (poliuretán és pamut). Ez azt jelenti hogy természetesen szellő- zik, nincs annyi pórusa, mint egy állati bőrnek. Téves gondolat az hogy a boltok polcaira kerülve a bőr természetes anyag lenne, mert cserzése során rengeteg kemikáliával kezelik, ami se a bőrünknek, se a természetnek nem előnyös! Főleg, ha még kap valami extrémebb megjelenést a végtermék, mint pl. leopárd minta, erőteljes színek, metál hatás (arany, ezüst) stb. Ilyen esetekben az alapanyag egy extra réteget kap, amelyektől műanyag lesz tulajdonképpen.
Van környezetbarátabb megoldás is ha valaki ragaszkodik az állati eredetű anyagokhoz. Ez a növényi cserzésű bőr, amely viszont már egy igen magas árkategóriát jelent.

A környezettudatosság egyre nagyobb teret kap az olasz divatiparban. Az eco- bőr (leatherette), súlyra könyebb, ami cipőnél elég nagy előny. Pamut tartalma miatt szellőzik, puha és ellenálló. Tisztítani sokkal egyszerűbb, elég hozzá egy szappanos, nedves kendő.

A TATA Italia cipőmárka is környezettudatos, és széles választékkal rendelkezik ve- gán (leatherette) anyagú modellekből!