FENNTARTHATÓ DIVAT 2020

Még sosem volt ez ennyire elsőrangú téma, mint manapság. Nem véletlen.

Mostanában fejeztem be egy Vivienne Westwood életéről, munkásságáról szóló könyvet, melyben megírja, hogy ezt már hosszú évekkel ezelőtt megjósolták tudósok, 2020 lesz az az év, amikorra már visszafordíthatatlan Földünk pusztulása, ha eddig nem történik nagy változás az ipari előállításban, a mesterségesen keltett, illetve fenntartott vágyak azonnali csillapításakénti vásárlásokban, akkor már késő, itt már csak lassítható a folyamat. Hát itt vagyunk! A könyv természetesen évekkel ezelőtt íródott, de azt hiszem, erről beszéltek.

DE NÉZZÜK A JÓ OLDALÁT!

Szerintem soha nincs késő. Az emberek kezdenek felébredni és egyre tudatosabban élni és döntéseket hozni. Ha valaki tájékozódik egyre több lehetősége nyílik környezettudatos életmódot folytatni, legyen szó étkezésről, divatról, háztartás vezetésről vagy gyereknevelésről. Idén, a párizsi divathéten is ez volt a fő téma!

MEGVOLT A VILÁGON AZ ELSŐ “SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS MENTES DIVAT” SHOW

A GUCCI bejelentette, hogy a jövőben visszaszorítja az előállítás során keletkező szén-dioxid kibocsátást. A DIOR show-ján (tavsz/nyár) a színpad mentén fákat ültettek. Az ő üzenetük, céljuk, hogy Párizs belvárosába telepítsenek fákat. Másik alkalommal, (ősz/tél) a színpad fölött neon feliratokon többek között a következők szerepeltek:

  • Patriarchy=CO2, azaz Patriarchátus=széndioxid
  • Patriarchy=Climate Emergency, azaz Ptriarchátus=klímaválság

A Dior, illetve annak kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri híres feminista felhívásairól, de emellett most a klímaválságra is felhívja a figyelmet!
Ez mind szép, de ez a cég se tesz eleget a Föld megóvása érdekében. Nem nevezhetjük etikus cégnek sajnos, mert…

  • ígéretet tettek, hogy csökkentik az előállítás során a CO2 kibocsátást, de egyelőre nem sok sikerrel
  • dolgozói nincsenek kitéve életveszélyes kemikáliáknak, de nincsenek rendesen megfizetve
  • nem használnak szőrt, tollpihét, angórát, használnak bőrt (egzotikus bőrt is!) és gyapjút

A Louis Vuitton teljes színpada és az ülések fenyőből készült, melyet a show után egy Artstock nevű művészeti szervezet teljes egészében újrahasznosít!
A díszlet pedig élő emberek voltak, szóval ezt nevezhetjük egy zero waste show-nak.

Egy angol cég csinált ruhafogasokat óceáni hulladékból, míg egy másik kisebb divatcég az előző szezonokból megmaradt ruhákat használták fel, gondolták újra.

HURRÁÁÁÁ

Ha már a nagy divatházak így gondolkodnak, az óriási előrelépés, hiszen a divatipar okozza leginkább a problémát a klímaválságban.