VEGÁN BŐR
  • Mi is az a vegan bőr?
  • Mi a különbség a műbőr és a vegan bőr között?
  • Vajon ez is szellőzik?
  • Mennyire időtálló?
  • Mi a helyzet a minőséggel?
  • Növényi alapú vagy szintetikus?

Ezekre a gyakran feltett kérdésekre szeretnék válaszokat adni, ezért összeszedtem, a tudnivalókat, illetve amit én fontosnak tartok ebben a témában…

MI IS AZ A VEGÁN BŐR?

A vegan bőr egy (nem állati eredetű) etikus, fenntartható és erőszakmentes alternatíva a hagyományos bőr helyettesítésére. Anyagát tekintve lehet szintetikus, illetve növényi alapú. Növényi bőr lehet ananász- (pina-tex), illetve almarostból (appleskin). Legújabb felfedezés a kaktusz-bőr, de ezekről majd még részletesebben is írok a későbbiekben egy másik cikkben. Vegan bőr készülhet még parafadugóból is, szintén préselés útján.

SZINTETIKUS

A szintetikus bőr általában kettő fajta alapból készül. Az egyik a polyvinyl chloride, a másik a polyurethane, azaz PU. Ennek az anyagtípusnak már létezik egy továbbfejlesztett változata, amit külföldi divattervezők használnak. Ez az EPUL, azaz exquisite PU leather, lefordítva minőségi PU bőr.
Most feltehetnénk a kérdést, hogy ok, jó állatvédelem, de a környezetünknek nagyon rosszat tesz a szintetikus anyagok előállítása…szóval akkor melyik a jobb megoldás? Először is fontos tudni, hogy az állati bőr is rengeteg folyamaton megy keresztül, és vegyi anyagokkal kezelik azt is, mire felhasználhatóvá válik a divatvilág számára. Természetesen a környezetünknek a legjobb megoldás mindig az, ha nem veszünk magunknak újabb és újabb cuccokat L

TÉNYEK

2017-ben a Koppenhágai Divat Csúcstalálkozón már kimondták, hogy a szintetikus bőr előállítása kevesebb nyomot hagy bolygónkon, mint az állati bőré, szóval aki érzékeny a klímaváltozásra, az előbbit érdemes választania. Ahogy ezt a Green Matters online magazin már számtalanszor megírta, minél inkább visszafogod az állati eredetű ételek fogyasztását, illetve állati eredetű ruhák és divatkiegészítők beszerzését, annál kisebb ökológiai lábnyomot hagysz Földünkön. Joseph Poore, oxfordi kutatót idézve: „A vegán diéta a legjobb egyéni megoldás. Többet teszel vele, mint ha nem repülnél, vagy vennél egy elektromos autót.”

MINŐSÉG

Évek óta használok/hordok ilyen jellegű szintetikus bőr cipőket, táskákat és bár anyagában egyértelműen érezhető a különbség, minőségében nem. Ez a fajta anyag kevésbé rugalmas és nem annyira puha mint a bőr, mégse töredezik meg, szóval évek múltán is szép viselet. Itt persze hozzá kell tennem, hogy nem egy táskám/cipőm van, és nem is kettő… 🙂 Ami a szellőzését illeti, ez cipőknél különösen fontos, ezzel sem volt soha gondom. Nem izzad bele a lábam, még télen a csizmába sem. Erre az a magyarázat, hogy belekevernek az anyagba természetes szálakat, általában pamutot. Előszeretettel használják a tervezők a bársony anyagot, ami pamutból készül, mert ezzel jól elérhető a velúr, illetve nubuk bőr hatás.

FENNTARTHATÓSÁG/KÖRNYEZETVÉDELEM

Az nem kérdés, hogy a legeslegjobb megoldás az a növényi alapanyag, illetve az újrahasznosítás, újrahasználás (second hand). Sajnos viszont ezek a növényi alternatívák elég drágák. Akkor marad a szintetikus. Amire nagyon oda kell figyelni, amikor megveszünk egy darabot, hogy megnézzük az összetételét a cimkén…PVC-t kerülnünk kellene, mert ez tényleg nagyon káros a környezetünkre. Régen ezt használták leginkább műbőrként. A PU job megoldás, és ebből is a jobb minőségű, mert ezeknél jobban odafigyelnek, hogy előállításuk során minél kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe. A minőséget jó esetben az ára, illetve maga a brand mutatja, de sajnos ez sem mindig garancia.

Időről időre bemutatok majd Nektek különböző növényi anyagból készült alternatívákat…

Forrás:

http://thenewfashionnorm.com/2017/09/07/vegan-leather-pros-and-cons/

https://mahileather.com/blogs/news/all-you-need-to-know-about-vegan-leather