PINATEX, az ananászbőr

A Pinatex anyagot Dr Carmen Hijosa fedezte fel a 90-es években, amikor a Fülöp szigeteken dolgozott. 7 év alatt fejlesztette ki, és máig kizárólag az Ananas Anam nevű vállalkozásának neve alatt gyártják Spanyolországban, illetve készítik elő a Fülöp-szigeteken. A cég azonban Londonban székel.

Az anyag az ananász levelének rostjaiból készül. Az ananászlevél a gyümölcs betakarításának mellékterméke, szóval a nyersanyag “előállítása” nem igényel plusz vízfelhasználást vagy területet. Évente körülbelül 40.000 tonna ilyen melléktermék, azaz levél keletkezik, amit máskülönben elégetnének, vagy ami még rosszabb, hagynák megrohadni! A levél rostokat (cellulóz) a farmerek extra bevétel ellenében távolítják el a növényről. Ez még a Fülöp szigeteken történik. Miután a megszáradt “anyagról” a pektin molekulákat is eltávolítják, születik egy szuperpuha és rugalmas pamut-szerű matéria. Eztán ezeket a rostokat egy különleges metódus (nem szövik) során sűrű hálóvá varázsolják, melyet átszállítanak Spanyolországba, ez már a nyers pinatex anyag. Itt végül “bőrré” változtatják, kap egy felületkezelést. Gyönyörű színeket adnak neki, sőt még aranyban és ezüstben is létezik. Könnyű a megmunkálása, ezért számos területen felhasználható, táska-, cipő-, illetve bútorgyátásban is.

Mivel ezt a természetes anyagot keverik PLA-val (Polylactic acid), nem lebomló, ezért sokkal strapabíróbb/időtállóbb, mint más természetes anyagok.

A pinatex egy PETA által elismert vegán anyag, azaz rendelkezik a PETA pecséttel (2016 óta), mely azt mutatja, hogy az előállítás során egy állat sem sérült, illetve semmiféle állati eredetű anyagot nem tartalmaz.

Az anyag előállítása során nem használnak toxikus anyagokat, káros vegyszereket, illetve nehézfémeket, mint a bőrgyártásban. Ezek rendkívül károsak a környezetre, és a dolgozókra egyaránt. Sőt még azokra is, akik hordják, mert bőrön keresztül felszívódhatnak a káros vegyületek!

Az nem kérdés, hogy a legeslegjobb megoldás az a növényi alapanyag, illetve az újrahasznosítás, újrahasználás (second hand). Sajnos viszont ezek a növényi alternatívák elég drágák. Akkor marad a szintetikus. Amire nagyon oda kell figyelni, amikor megveszünk egy darabot, hogy megnézzük az összetételét a cimkén…PVC-t kerülnünk kellene, mert ez tényleg nagyon káros a környezetünkre. Régen ezt használták leginkább műbőrként. A PU job megoldás, és ebből is a jobb minőségű, mert ezeknél jobban odafigyelnek, hogy előállításuk során minél kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe. A minőséget jó esetben az ára, illetve maga a brand mutatja, de sajnos ez sem mindig garancia.

Aki megbarátkozik a pinatex különleges felületével, imádni fogja ezt az anyagot!

Forrás:

https://www.ananas-anam.com/news/

https://danandmez.com/blog/pinatex/