AppleSkin, az almabőr

Ez egy új, innovatív, cellulóz – alapú vegán alternatíva az állati bőr helyettesítésére. Az anyag az almalé gyártás során keletkező maradék felhasználásával készül.

HOGYAN KÉSZÜL

A fennmaradó gyümölcs hulladékot, az almahéjat és az alma csutkáját kiszárítják, majd porrá őrlik. Ezt a port összekeverik pigmentekkel és PU (polyurethan) kötőanyaggal, majd a keveréket vászonra fújva eloszlatják. Az így keletkezett anyag kb 50%-a növényi (alma) rost.

SZÁRMAZÁSI HELY

Maga a gyümölcs a Bolzánói almafa ültetvényekről származik, ám az AppleSkin anyag már Firenzében készül el. Ezt a vegán bőr alternatívát a FRUMAT nevű cég fejlesztette ki, és Hannes Parth nevéhez fűződik, aki 2018-ban díjat is nyert az innovációjával! (Technology and Innovation Award)

FENNTARTHATÓSÁG

Felhasználja az élelmiszer iparban keletkezett maradékot. A gyártás során nem használnak olyan toxikus, illetve vegyi anyagokat, amelyek az emberre, illetve környezetre káros hatással lennének. Minimálisra csökkenti a széndioxid kibocsátást a gyártás során. Maga a kész anyag részben lebomló, részben újrahasznosítható!

Forrás:

https://materialdistrict.com/?s=cork

http://www.madehow.com/Volume-5/Cork.html