DESSERTO, a kaktuszbőr

Desserto a neve ennek a kaktuszlevélből készült szövetnek, mely a vegán bőrpiac új szereplője.
Eddig ez a legkörnyezettudatosabb megoldás! Létezik az anyagnak olyan fajtája, ami teljesen természetes anyagokból készült, azaz kaktuszrostból és organikus pamutból, amelyik tartalmaz minimális szintetikus anyagot, illetve újrahasznosított.

A kaktusz-szövet megálmodói,a mexikói Adrián Lopez Velarde és Marte Cázarez nagyon fontosnak tartották a fenntarthatóságot.2019-ben debütáltak a nemzetközi bőr kiállitáson, Milánban, nagy sikerrel.

Az anyag pozitív tulajdonságai miatt méltán felveszi a versenyt az állati bőrrel, nemcsak a divatiparban, de az autó-, illetve a bútorgyártásban is, hiszen mindamellett, hogy organikus és részben lebomló, puha, tartós és kíváló minőségű!

A két innovátor, akik mindketten a bőrgyártásból, divatiparból érkeztek, elkezdtek gondolkodni azon, hogyan lehetne a nopálkaktusz leveleiből egy olyan szövetet létrehozni, mely az állati bőr alternatívája lehet. 2 év kutatás és fejlesztés után megszületett a megoldás.

A nopálkaktusz Mexikó szerte nő, mindenféle gondozást nélkülözve. Mivel minimális a vízigénye,- (1kg szárazanyaghoz 200liter víz szükséges, míg pl ez a kukoricánál 1000liter, és 1pár bőrcipő előállításához közel 8000liter víz szükséges!!!) bőven elegendő neki, amit a természetes esőzésekből kap,- ezáltal kifejezetten környezetkímélő, hiszen az alapanyag a természetben nő!
Az előállítása is igen környezetkímélő.

6-8 havonta vágják le a leveleit a kaktusznövénynek, hogy legyen elegendő ideje regenerálódni. Miután levágják az érett leveleket, kiszárítják őket a napon. Ez pár napot vesz igénybe és itt sincs szükség másra, mint a természetre! A kaktuszlevél rostokat, más szálakkal keverik, „összeszövik”, így keletkezik a végső anyag, a DESSERTO, a kaktuszbőr.

Többféle változata van, attól függően, mivel keverik a kaktuszszálakat:

  1. Természetes szálakkal, pamut
  2. Szintetikus szálakkal vegyesen, polyester és pamut
  3. Újrahasznosított szálakkal

Forrás:

https://desserto.com.mx/

https://clae.eu//pages/bradley-cactus-leather