MI A PROBLÉMA A BŐRIPARRAL?
ÁLLATTARTÁS

Az állatoknak, akiket kizárólag a bőrükért tartanak, rengeteg vízre, ételre, fosszilis energiahordozóra (kőolaj, szén, földgáz) és legelőre van szükségük.
130szor több trágyát termelnek, mint az egész emberi populáció.

MIRE ELKÉSZÜL AZ ANYAG

A bőr kikészítéséhez számos káros anyagra van szükség, pl. Formaldehidre, festőanyagokra, némelyek alapja cián.
A cserzést legtöbbször krómmal végzik. A króm vegyületei irritálhatják a szemet, bőrt és a nyálkahártyát, nem mellesleg rákkeltő a hatásuk. Minél több króm marad kötés nélkül a cserzés folyamán, annál nagyobb az esélye, hogy káros hatással van bőrünkre, szervezetünkre (leginkább cipőknél). Ez legtöbbször minőség kérdése.

Egy elgondolkodtató adat: Megfigyelték, hogy Kentucky-ban, egy cserző gyár közelében az amerikai átlagnál 5-ször többen betegedtek meg leukémiában!
Arzént is gyakran használnak a bőr kikészítéséhez, mely gyakran tüdő rákhoz vezet.
Svédországban és Olaszországban a cserző gyár dolgozói között 20-50%-kal volt több a tüdő rák előfordulása, mint az átlag.

KÖRNYEZETI TERHELÉS

A bőr előkészítése mellett a másik nagy probléma az állattartás maga…
Az elmúlt fél évszázad alatt az Amazonas őserdő 70%-át kiirtották, hogy legelőket, illetve az állatok etetésére alkalmas termőföldet alakítsanak ki a helyén. Az ilyen mértékű erdőtlenítés klímaváltozáshoz és különböző fajok kipusztulásához vezet. Globálisan az állattartás nagyobb mértékben felelős a klímaváltozásért, mint a közlekedés és szállítmányozás az egész világot tekintve.

A bőripar nagymértékben hozzájárul vizeink eutrofizációjához (vízbe kerülő foszfor és nitrogén), mely a víz algásodásához, hínárosodásához vezet. E folyamat során a vízbe kevesebb fény jut, fogy az oxigén és elszaporodnak a baktériumok. Rengeteg halfaj kipusztulásához vezet.

Minden bőrtípusnak megvan a maga „károsító szintje”. A marhabőr előállítása például 3szor károsabb Földünkre nézve, mint ennek szintetikus alternatívája, a már említett PU anyagé.

SZEMÉLYES

Végül, de nem utolsósorban az állatok szenvedése okozza (nekem) a legnagyobb fájdalmat. Ezt nem szeretném részletezni, vannak dokumentumfilmek, melyek ezt a kegyetlen iparágat bemutatják.
Az indiaiak hite szerint a meggyilkolt állat utolsó pillanatainak félelme átkerül az őt megevő emberbe…ez elég abszurdan hangzik, főleg egy európai, egészen más kultúrában nevelkedett embernek, de hiszem, hogy ha valaki nem eszi meg az állatokat, nem hordja az ő bőrüket, bundájukat, és nem használ rajtuk kegyetlen módon kikísérletezett kozmetikumokat, akkor nemcsak a szervezete, bőre lesz tisztább és a közérzete kellemesebb, de a lelke is megtisztul!